Espressopannacotta
Ingredienser för 8 små portioner
2-3 enkla espresso
3 gelatinblad
4,5 dl grädde
0,5 dl socker
2 tsk vaniljsocker
Serveras i:
8 små espressokoppar eller portionsformar
Tillagning
Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten. Sjud grädden tillsammans med socker och vaniljsocker. Tillsätt espresson och de urkramade gelatinbladen. Rör om. Häll upp i små espressokoppar och ställ att stelna i kylskåp.
klart!
Holmgrens Konditori
Om cafét:
Här kan du avnjuta en god fika i trevlig miljö.
Mysigt och gammaldags Café med stora fönster i marknivå ut mot shoppinggatan mellan baronen och Kvasten. mycket blandad publik.
Utbud: Brett utbud av sötsaker och smarriga bakverk, samt mackor.
Övrigt:
Den Trevliga personalen och konsten på väggarna ger självfallet ett högre betyg. Centralt.
Holmgrens konditori
Kaggensgatan 5
392 32 KALMAR
A la Trillan
Här är en perfekt dessert då man vill servera en kaffedessert med alkohol i snygga dessertskålar. Passar bäst då man är ett mindre sällskap, typ 4-6 personer då dessertern inte går att göra i förväg utan måste göras precis innan serveringsdags så desserten inte smälter.
Ingredienser, per portion
En kopp Kaffe
4 cl Cognac
En stor kula vaniljglass, gjord på riktig grädde och vaniljstång
En klick vispgrädde
Hackade pistagenötter
Tillagning
Häll varmt nybryggt kaffe i en desertskål.
Tillsätt Cognac. Lägg i glassen Toppa med pad grädden och de hackade pistagenötterna.
Klart!
populäraste Caféerna just nu
Resultatet visade:
(vissa fick delade platser)
1. Café Corner
2. Kullzenska
3. fyra kök /Le Croissant
4. Café Nilsson/ Hamncafét/ Holmgrens
5. S[kaffe]riet
6.aldrig
7.fika hemma
Resultaten är inte jättejätte förvånande då vi valde att göra undersökningen med yngre denna gång. Alla valda caféerna är typiskt populära bland ungdomar och även anpassade för ålderskategorin.
De två resultaten "aldrig" eller "fika hemma" beror mest på att vi även tillfrågade killar, vilka inte har ett lika stort fika intresse. Bekvämt att fika hemma eller aldrig fika alls helt enkelt.
Vi tyckte att undersökningen verkligen var intressant och resultatet blev ungefär det vi räknade/trodde att det skulle bli.
Fika, S[kaffe]riet.
Mocha till vänster, chai till höger!

Fika, könig
En varm oboy med skummad mjölk och ett vaniljhjärta fick slinka ner. Mums!

Le Croissant - The French Coffe house

Om Cafét:
Detta Café är en av de populäraste av alla nykomlingar. De öppnade år 2009 på baronen och blev snabbt det nya "innefiket". Deras inredning är väldigt designinriktat och är väldigt stilrent. Med tvskärmar som visar musikvideos blir det snabbt en skön ungdomlig atmosfär. Det gillas starkt att de blandar fotöljer med soffor, vanliga bord och stolar samt fönsterplatser.
Utbud:
De har ett stort utbud av lunch/mat, sallader, pajer, sötsaker, mackor, croissanter, glass osv. Har även ett bra utbud då det gäller kaffe, kylda drycker osv.
Kunder:
Detta Café passar alla. För dem som ska luncha, shoppat eller bara vill sätta sig ner en stund och njuta av en fika. Beroende på vilken tid det är så är det olika kunder. Tidigt på dagen är det mycket s.k. Latte mammor med sina bebisar och barnvagnar. På lunchen fylls det upp med lunchgäster och då skolorna slutat fyller ungdomarna upp stället.
Övrigt:
Har alkoholtillstånd och serverar därmed alkoholhaltiga drycker.
Har trådlöst internet vilket är perfekt då man kan sätta sig med sin laptop samtidigt som man fikar.
Är ett franchising företag.
Ligger:
Baronen, bredvid Espirit
Telefon:
0480-206 82
Café Dream
Om cafét:
Det perfekta lunschstället då det är centralt beläget vid Stortorget. Internetcafé. ca 100 platser men eftersom lokalen är ganska stor så är det rymmligt och det är inga problem att få rum med ex. en barnvagn. Modernt inrett och de har generösa öppetider. Ett trevligt fika/lunch ställe som passar alla åldrar!
Utbud:
Här kan du ta allt från en fika till tacos buffé eller bara en sallad. Stort te och kaffe utbud.
Övrigt:
Lätt att hitta! Cafét ligger mitt emot huvudingången till Kalmars domkyrka, på stortorget. Stort plus med de generösa öppetiderna.
Öppetider:
Mån-tis 09.00-22.00
Fre 09.00-23.00
Lör 10.00-23.00
sön 11.00-21.00
Café Dream
Stortorget
39231 Kalmar
Café Corner

Om cafét:
Café Corner är att trendigt och mysigt Café som rymmer ca 50 personer. Det är ett av de mest populära caféerna bland ungdomarna i kalmar. Corner är det perfekta stället för att ta en kaffe med en vän efter shoppingrundan eller som en skön avslutning på krogrundan med en gyros tallrik, eftersom det har nattöppet.
Kunder:
Det är mest undomar, men även åldrarna uppåt som besöker detta café. Väldigt allsidigt så det passar de flesta.
Utbud:
De har stort utbud av det mesta. Mat, sallader, smörgåsar, kylda och varma drycker, sötsaker och liknande.
Övrigt:
Speciellt bra att de har nattöppet.
Adress:
Café Corner
Södra Långgatan 5
392 32 KALMAR

S[kaffe]riet
S[kaffe]riet är också ett lite avsides café som ligger mitt emot gallerian bredvid Harrys. Inredningen känns stilren och stämningen inne på cafét är lugn och skön med lagom hög bakgrundsmusik. Det gillas starkt att de blandar både sköna fotöljer med vanliga stolar och bord samt fönsterplatser. Cafét rymmer ca 50 personer.
Utbud:
De har ett stort utbud på mat, sallader, bröd, kaffe och thé, däremot ett mindre sortiment då det gäller sötsaker.
Det finns rättvisemärkt kaffe för den som vill ha.
Kunder:
Detta café känns modernt för både unga och äldre. Perfekt för dem som vill luncha, sätta sig med datorn och arbeta i lugn och ro eller för den kaffesugna shopparen.
Övrigt:
Har studenrabatt.
Är nominerade till "årets bästa"
Adress:
Norra Långgatan
392 32 Kalmar
Telefonnr:
0480-49 39 39



Conditori König
Ett litet mer avsides men ändå centralt conditori med traditionellt stuk. Detta är kanske mer ett typiskt "springfik", alltså att man köper med sig istället för att fika där. Men kan även vara perfekt att sätta sig ner vid om man vill prata ostört. Cafét har plats för ca 40 gäster åt gången. Ligger mitt emot rågårds.
Kunder:
Atmosfären inne i cafet passar kanske lite bättre för den äldre målgruppen.
Utbud:
Deras utbud är ganska stort med allt från bröd, smörgåsar, småkakor, bakelser, pajer osv. Mycket hembakat då detta som sagt är ett conditori. Även allergifria alternativ finns.
Adress:
Södra Långgatan 5
Telefonnr:
0480-42 02 05


Kladdkaka med kaffesmak
Här är ett recept på en kladdkaka med kaffesmak:
Ingredienser:
2 ägg
2,5 dl socker
3 dl vetemjöl
3 tsk bakpulver
1 msk kakaopulver
2 tsk vaniljsocker
1,5 dl mjölk
150 g smält smör eller margarin
4 msk starkt kallt kaffe
Gör såhär:
Vispa ägg och socker pösigt. Blanda mjöl, bakpulver, kakao och vaniljsocker och sikta ner det i smeten omväxlande med mjölken.
Sist tillsätts det smälta avsvalnade smöret och kaffet.
Häll smeten i en smord och bröad rund form.
Grädda i nedre delen av ugnen i 200 grader i ca 40-50 minuter.
Låt kakan svalna och pudra på florsocker.

Tiramisu
Tiramisu recept är väldigt lätt att hitta t.ex. på internet och finns i många olika varianter så hitta ett recept du tycker funkar bäst för dig!
Här finns ett iaf så ni vet vad det innehåller:
Ingredienser:
2 st ägg
6 3 msk socker
500 250 g mascarpone
1 0.5 st citron
2 1 dl espressokaffe
4 2 cl marsalavin eller cognac
2 1 cl amarettolikör
30 15 st savoiardikex
2 1 msk kakao
ev jordgubbar
Gör så här:
1. Skira äggen. Spara äggvitan i en bunke i kylen och vispa äggulan med hälften av sockret poröst. Vänd i mascarponen.
2. Tvätta och torka citronen. Riv av skalet och tillsätt i äggblandningen. Ställ sedan bunken åt sidan.
3. Vispa äggvitorna hårt, tillsätt resten av sockret och vispa till en slät marängsmet. Vänd försiktigt ner marängen i mascarponesmeten.
4. Blanda det kalla kaffet med vinet och doppa kexen till hälften i detta. Lägg ut kexen i botten på en porslinsform, droppa på amaretto och lägg på hälften av krämen.
5. Upprepa en gång till, plasta och låt tiramisun stå i kylen i 6-8 timmar. Sikta över kakao vid servering. Garnera eventuellt med jordgubbar.

Chokladsås med kaffesmak
Här är ett tips för alla er chokladsås älskare som vill lägga till lite kaffesmak och piffa upp det hela lite! Perfekt till att doppa frukt i eller till glass!
Recept:
2 msk smör
2 msk kakao
0,5 dl strösocker
2 msk kallt starkt kaffe
Tillagning
1. Smält smöret i en kastrull och tillsätt övriga ingredienser.
2. Låt koka upp och puttra ihop någon minut under omrörning till en sockrig konsistens.
3. Känns såsen för tunn - tillsätt mer socker!
Iskaffe/Islatte
Om man är galet sugen på islatte men inte orkar iväg till ett café finns det portionspåsar som blandas ut med kallt vatten + isbitar. Leta bland kaffeförpackningarna så finns det där någonstans :)

Chai Latte
Tips: både Le Croissants och S[kaffe]riets samt Kahls Chai Latte är jättegoda! (kahls = sprinkaffe)

Caffe Latte
Även här har man gjort mönster på toppen!

Latte Macchiato
Macchiaton är favoriten hos den ena av oss!
Latte macchiato i glaset med skeden, en caffe latte i glaset mitt emot :) (från spresso i kalmar)

Latte Macchiato vänster, Caffe Latte till höger :) (från spresso i kalmar)

Caffé Macchiato
En Caffe Macchiato där man använt toppningsmjölken till att bilda mönster, i detta fall ett hjärta.

Cafe Mocha

Cappuchino

Espresso
Tips för att veta om espresson är "misslyckad":
1. Den är bitter i smaken
2. Den har tunn konsistens
3. Avsaknad av crema eller tunn och storbubblig dito
Ni har även säkert sett/hört uttrycket, enkel eller dubbel espresso. Vilket bara betyder att mängden dubbleras alltså ingen skillnad på smak lr liknande.

Caffé Americano

Kaffe konsumtion
Norden har världens absolut mesta kaffekunsumtion
-Finland kunsumerar i snitt 3,5 koppar kaffe per person och dag.
Vi är nästan lika flitiga i sverige med 3,2 koppar om dagen.
Dyrt kaffe?
Jamaica Blue Mountain brukar kallas världens dyraste kaffe med ett kilopris på 1 500 kr / kg till skillnad från vanliga kaffesorter som kostar runt 50-100kr/kg.
Ännu dyrare lär Indonesisk luak vara , det är kaffebönor som plockats fråb spillningen efter luaker, ett kattdjur, som äter kaffebären. Fruktköttet tilgodoges i kroppen medans de intakta bönorna passerar matspjälkningssystemet under viss jäsning som är forklaringen till den utsökta(?) smaken..
K a f f e ??
Hur fick egentligen kaffet namnet ”kaffe” ?? underlig fråga kanske, möjligen ett underligare svar…..
Till en början under 1600 talet var välkomnandet till kaffet , i Europa, aningen svalt och vi ansåg att satan gett muslimerna kaffe att dricka istället för vinet (kristna ansåg att muslimer som satans anhang) dock hade en del präster blivit förtjusta i drycken och vädjade till påven att uttala sig om saken. Efter att påven smakat på drycken så utbrast han "Denna Satansdrycken är ju så delikat att det vore sorgligt att låta de otrogna ha ensamrätt på den. Låt oss lura Satan genom att döpa den." Och så fick det bli, påven döpte drycken till kaffe och det gick nu bra för de kristna att dricka kaffe!
Några kaffesorter
Colombia kaffet som kommer till Sverige har en fyllig, kraftig och lätt syrlig smak. det är ett Arabica-kaffe och växer på andernas bergssluttningar. Dessa bönor är gröna och behandlas med den våta metoden och kallas tsm medövrigt tvättat kaffe fr. syd och mellanamerika för Milds.
Java är även det ett arabica-kaffe och odlas i indonesien.det har en rund och fyllig smak. Java är idag mer en benämning på en smak än en kaffesort.
Kenya växer på över 2000 meters höjd över havet och de fina kaffet är fylligt med en karakteristisk syrlighet med en aning söt smak av svarta vinbär. Från t.ex. kenya , Etiopien och Tanzania kommer mycket fint tvättat arabica kaffe. i de andra afrikanska länder odlas mest Robusta som har en råare och fränare smak.
Mocca är idag ,liksom java, mer en benämning på en smak än en kaffesort. Det äkta moccakaffet tillhör arabicatypen och kommer från Jemen. Kaffet är uppkallat efetr staden mocca och har en kryddig och syrlig smak.
Allt kaffe härstammar härifrån och man kan säga att Mocca kaffet smakar som det första kaffet gjorde.
Kaffets historia
Kaffeträdet härstammar från Etiopiens bergiga sydvästra delar och spreds därifrån vidare till en arabiska halvön. Detta skedde uppskattningsvis 500 år e.kr. och från början ansågs kaffe vara en sällsynt och religiös vara, man ansåg även att de hade medicinska egenskaper.
Till en början kokade man trädets bär och blad och det var inte fören under 1200-talet som man började rosta kaffebönan.
Kaffet spreds genom handelsvägarna både norr och österut och kom till Europa i mitten av 1600 talet.
År 1660 fans det över 2000 ”kaffehus” i London. Ett ställe där man njöt av drycken, spelade musik och spel . Det blev den naturliga träffpunkten där man kunde umgås och prata med varandra.
1685 är första gången vet man med säkerhet att det att kaffet kom till Sverige!
Två år senare fanns kaffe på apotekens prislistor.
Den som verkligen satt igång kaffe drickandet i Sverige var faktiskt kung Karl XII då han upptäckt drycken på en resa till Turkiet och fått tag på en turkisk kaffekokningsapparat. Han importerade efter det flera kilo kaffe från turkarna.
Mitten av 1800-talet blev kaffedrickandet mer och mer och brännvinshandlarna blev oroliga eftersom brännvin var en mycket vanlig dryck under den tiden i Sverige, och deras försäljning minskade i takt med kaffekonsumtionen ökade.
1756 genomdrev bönderna ett totalförbud på kaffe som en slags hämndaktion för att de inte fått igenom fri husbehovsbränning av brännvin. Eftersom kaffet hunnit bli en så pass populär dryck så blev det svårt att upprätthålla kaffeförbudet och det förklarades vilande 1769 och återinfördes och förbjöds flera gånger fram till 1822 dels för att för mycket valuta gick åt till kaffe importen.
idag är det, uppenbarligen, helt utan förbud!
Odling av Kaffe
Det har forskats ganska mycket i om det verkligen är ohälsosamt att dricka kaffe och det har visats att en måttlig kaffekonsumtion inte har någon skadlig verkan på hälsan. Man ska i överigt såklart ha en sund livsstil.
Det mesta jobbet med att odla kaffe görs, som man alltid gjort, för hand även om man idag har en del maskiner till hjälp.
Kaffe odlas bäst i ett varmt och jämnt klimat då kaffeträdet är känsligt för kyla.
trädet trivs bäst på mark som ligger 500-1200 över havet och för att den ska må riktigt bra ska det helst regna ungefär 1000 – 1500 mm/år. Den idealiska medeltemperaturen ligger på mellan 16-21 grader och jorden ska vara av det röda förvittringsjorden. den skall vara lerrik och välfuktad, men väl dränerad så rötterna inte ruttnar.
Det allra finaste kaffet kommer fån odlingar som ligger över 700 meter över havet. Ex. Colombia kaffet växer på 1500-1700 m.ö.h och Keyanska 2000 m.ö.h.
Torra metoden.
Man rensar först kaffebären från grenar och stenar och liknande. Sedan lägger man dem i solen för att torka, man vänder dem flera gånger om dagen och på natten samlar man ihop dem igen så att de inte ska skadas av nattfukten.
Efetr ca 3 veckor hör man bönorna skramla inne i skalen och med ett tröskverk skiljer man bönorna och skalet åt. En annan maskin sorterar bort ev. outvecklade och knäckta bönor.
Kaffe som är producerat med den här metoden kallas Natural.
Våta metoden.
Avsevärt mycket krångligare och dyrare metod.
Kaffebären förs med hjälp av vatten genom kanaler, reningsbassänger och uppsamlingsbassänger till en maskin som tar bort frukt köttet.
Därefter separeras de skadade bönorna från de friska och de friska förs vidare till en jäsningsbassäng.
Där jäser de i 12 till 36 timmar, det ger bönorna en viss syrlighet.
Efter det sköljs bönorna i vatten och torkas sedan i en vecka.
Bönorna tröskas en sista gång i ett tröskverk för att ta bort pergamino- och silverhinnan.
Råkaffebönor som behandlats med denna metod får betäckningen tvättat kaffe.