Espressopannacotta

Espressopanacotta är en väldigt enkel och bra dessert då de flesta tycker om denna italienska specialitet. Pannacotta finns i hundratals olika smaker och här då med smak av kaffe:

Ingredienser för 8 små portioner
2-3 enkla espresso
3 gelatinblad
4,5 dl grädde
0,5 dl socker
2 tsk vaniljsocker

Serveras i:

8 små espressokoppar eller portionsformar

Tillagning
Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten. Sjud grädden tillsammans med socker och vaniljsocker. Tillsätt espresson och de urkramade gelatinbladen. Rör om. Häll upp i små espressokoppar och ställ att stelna i kylskåp.
klart!


Holmgrens Konditori



Om cafét:
Här kan du avnjuta en god fika i trevlig miljö.
Mysigt och gammaldags Café med stora fönster i marknivå ut mot shoppinggatan mellan baronen och Kvasten. mycket blandad publik. 


Utbud: Brett utbud av sötsaker och smarriga bakverk, samt mackor.


Övrigt:
Den Trevliga personalen och konsten på väggarna ger självfallet ett högre betyg. Centralt.


Holmgrens konditori
Kaggensgatan 5
392 32 KALMAR

A la Trillan

Här är en perfekt dessert då man vill servera en kaffedessert med alkohol i snygga dessertskålar. Passar bäst då man är ett mindre sällskap, typ 4-6 personer då dessertern inte går att göra i förväg utan måste göras precis innan serveringsdags så desserten inte smälter.

Ingredienser, per portion
En kopp Kaffe
4 cl Cognac
En stor kula vaniljglass, gjord på riktig grädde och vaniljstång
En klick vispgrädde
Hackade pistagenötter

Tillagning
Häll varmt nybryggt kaffe i en desertskål.
Tillsätt Cognac. Lägg i glassen Toppa med pad grädden och de hackade pistagenötterna.
Klart!


populäraste Caféerna just nu

Vi gjorde en undersökning ang. vilka Cafér som dagens ungdomar helst fikar på i kalmar stad, vi skickade ut frågeformulär till olika klasser, på jenny nyströmsskolan, i åldrarna mellan 16-18år samt frågade runt bland andra ungdomar upp till 20år.
 
Resultatet visade:
(vissa fick delade platser)

1. Café Corner                                
2. Kullzenska                                    
3. fyra kök /Le Croissant                                 
4. Café Nilsson/ Hamncafét/ Holmgrens                                   
5. S[kaffe]riet                                 
6.aldrig                                             
7.fika hemma                                     

Resultaten är inte jättejätte förvånande då vi valde att göra undersökningen med yngre denna gång. Alla valda caféerna är typiskt populära bland ungdomar och även anpassade för ålderskategorin.
De två resultaten "aldrig" eller "fika hemma" beror mest på att vi även tillfrågade killar, vilka inte har ett lika stort fika intresse. Bekvämt att fika hemma eller aldrig fika alls helt enkelt.

Vi tyckte att undersökningen verkligen var intressant och resultatet blev ungefär det vi räknade/trodde att det skulle bli.






Fika, S[kaffe]riet.

Idag (tisdag) fick vi för oss att vi skulle fika på s[kaffe]riet för att göra lite undersökningar och ta lite bilder inför slutspurten av uppbyggnaden av bloggen. Himla trevligt som vanligt och både chai latten och Café mochan var god. Det allra bästa är att skafferiets priser är lite, lite billigare då det gäller dryck. Chai latten kostade 22 och cafe mochan kostade 26.

Mocha till vänster, chai till höger!

Fika, könig

Då det var dags för måndagens fika kände jag och stina att vi ville fika någonstans där vi inte brukar fika och smet därmed in på conditori könig som hon hade fått syn på inifrån bussfönstret. Ett mysigt ställe men vi drog definitivt ner genomsnittsåldern rejält. Det gjorde däremot dessmindre då vi kände att vi faktiskt kunde snacka mer fritt utan att behöva tänka på vilka som var runt omkring oss!

En varm oboy med skummad mjölk och ett vaniljhjärta fick slinka ner. Mums!

Le Croissant - The French Coffe house



Om Cafét:
Detta Café är en av de populäraste av alla nykomlingar. De öppnade år 2009 på baronen och blev snabbt det nya "innefiket". Deras inredning är väldigt designinriktat och är väldigt stilrent. Med tvskärmar som visar musikvideos blir det snabbt en skön ungdomlig atmosfär. Det gillas starkt att de blandar fotöljer med soffor, vanliga bord och stolar samt fönsterplatser.

Utbud:
De har ett stort utbud av lunch/mat, sallader, pajer, sötsaker, mackor, croissanter, glass osv. Har även ett bra utbud då det gäller kaffe, kylda drycker osv.

Kunder:
Detta Café passar alla. För dem som ska luncha,  shoppat eller bara vill sätta sig ner en stund och njuta av en fika. Beroende på vilken tid det är så är det olika kunder. Tidigt på dagen är det mycket s.k. Latte mammor med sina bebisar och barnvagnar. På lunchen fylls det upp med lunchgäster och då skolorna slutat fyller ungdomarna upp stället.

Övrigt:
Har alkoholtillstånd och serverar därmed alkoholhaltiga drycker.
Har trådlöst internet vilket är perfekt då man kan sätta sig med sin laptop samtidigt som man fikar.
Är ett franchising företag.


Ligger:
Baronen, bredvid Espirit
Telefon:
0480-206 82



Café Dream



Om cafét:
 
Det perfekta lunschstället då det är centralt beläget vid Stortorget. Internetcafé. ca 100 platser men eftersom lokalen är ganska stor så är det rymmligt och det är inga problem att få rum med ex. en barnvagn. Modernt inrett och de har generösa öppetider. Ett trevligt fika/lunch ställe som passar alla åldrar!


Utbud:
 
Här kan du ta allt från en fika till tacos buffé eller bara en sallad. Stort te och kaffe utbud.


Övrigt:
 Lätt att hitta! Cafét ligger mitt emot huvudingången till Kalmars domkyrka, på stortorget. Stort plus med de generösa öppetiderna.


Öppetider:
Mån-tis 09.00-22.00
Fre 09.00-23.00
Lör 10.00-23.00
sön 11.00-21.00


Café Dream
Stortorget
39231 Kalmar


Café Corner


Om cafét:
Café Corner är att trendigt och mysigt Café som rymmer ca 50 personer. Det är ett av de mest populära caféerna bland ungdomarna i kalmar. Corner är det perfekta stället för att ta en kaffe med en vän efter shoppingrundan eller som en skön avslutning på krogrundan med en gyros tallrik, eftersom det har nattöppet.

Kunder:
Det är mest undomar, men även åldrarna uppåt som besöker detta café. Väldigt allsidigt så det passar de flesta.

Utbud:
De har stort utbud av det mesta. Mat, sallader, smörgåsar, kylda och varma drycker, sötsaker och liknande.

Övrigt:
Speciellt bra att de har nattöppet.


Adress:
Café Corner
Södra Långgatan 5
392 32 KALMAR


S[kaffe]riet

Om Cafét:
S[kaffe]riet är också ett lite avsides café som ligger mitt emot gallerian bredvid Harrys. Inredningen känns stilren och stämningen inne på cafét är lugn och skön med lagom hög bakgrundsmusik. Det gillas starkt att de blandar både sköna fotöljer med vanliga stolar och bord samt fönsterplatser. Cafét rymmer ca 50 personer.

Utbud:
De har ett stort utbud på mat, sallader, bröd, kaffe och thé, däremot ett mindre sortiment då det gäller sötsaker.
Det finns rättvisemärkt kaffe för den som vill ha.

Kunder:
Detta café känns modernt för både unga och äldre. Perfekt för dem som vill luncha, sätta sig med datorn och arbeta i lugn och ro eller för den kaffesugna shopparen.

Övrigt:
Har studenrabatt.
Är nominerade till "årets bästa"

Adress:
Norra Långgatan
392 32 Kalmar
Telefonnr:
0480-49 39 39










Conditori König

Om Cafét:
Ett litet mer avsides men ändå centralt conditori med traditionellt stuk. Detta är kanske mer ett typiskt "springfik", alltså att man köper med sig istället för att fika där. Men kan även vara perfekt att sätta sig ner vid om man vill prata ostört. Cafét har plats för ca 40 gäster åt gången. Ligger mitt emot rågårds.

Kunder:
Atmosfären inne i cafet passar kanske lite bättre för den äldre målgruppen.

Utbud:
Deras utbud är ganska stort med allt från bröd, smörgåsar, småkakor, bakelser, pajer osv. Mycket hembakat då detta som sagt är ett conditori. Även allergifria alternativ finns.

Adress:
Södra Långgatan 5
Telefonnr:
0480-42 02 05








Kladdkaka med kaffesmak

Att choklad och kaffe passar perfekt ihop är det inga tvivel om. Därför tycker jag definitivt att en kladdkaka med kaffesmak är ett måste i receptboken för alla kaffe och chokladälskare! 

 Här är ett recept på en kladdkaka med kaffesmak:
Ingredienser:
2 ägg
2,5 dl socker
3 dl vetemjöl
3 tsk bakpulver
1 msk kakaopulver
2 tsk vaniljsocker
1,5 dl mjölk
150 g smält smör eller margarin
4 msk starkt kallt kaffe

Gör såhär:
Vispa ägg och socker pösigt. Blanda mjöl, bakpulver, kakao och vaniljsocker och sikta ner det i smeten omväxlande med mjölken.
Sist tillsätts det smälta avsvalnade smöret och kaffet.
Häll smeten i en smord och bröad rund form.
Grädda i nedre delen av ugnen i 200 grader i ca 40-50 minuter.
Låt kakan svalna och pudra på florsocker.



Tiramisu

Detta är en väldigt känd kaffedessert och är väldigt populär i just italien. Sitt namn har kakan fått från espresson och kakaon som är två av ingredienserna. Tiramisu betyder nämligen "pigga upp mig" och det är just den effekten koffeinet från espresson och kakaon har ju. Visste ni att kakao innehåller koffein? Visserligen i väldigt liten mängd men det finns där!
Tiramisu recept är väldigt lätt att hitta t.ex. på internet och finns i många olika varianter så hitta ett recept du tycker funkar bäst för dig!

Här finns ett iaf så ni vet vad det innehåller:

Ingredienser:

2 st ägg
6 3 msk socker
500 250 g mascarpone
1 0.5 st citron
2 1 dl espressokaffe
4 2 cl marsalavin eller cognac
2 1 cl amarettolikör
30 15 st savoiardikex
2 1 msk kakao
ev jordgubbar

Gör så här:

1. Skira äggen. Spara äggvitan i en bunke i kylen och vispa äggulan med hälften av sockret poröst. Vänd i mascarponen.
2. Tvätta och torka citronen. Riv av skalet och tillsätt i äggblandningen. Ställ sedan bunken åt sidan.
3. Vispa äggvitorna hårt, tillsätt resten av sockret och vispa till en slät marängsmet. Vänd försiktigt ner marängen i mascarponesmeten.
4. Blanda det kalla kaffet med vinet och doppa kexen till hälften i detta. Lägg ut kexen i botten på en porslinsform, droppa på amaretto och lägg på hälften av krämen.
5. Upprepa en gång till, plasta och låt tiramisun stå i kylen i 6-8 timmar. Sikta över kakao vid servering. Garnera eventuellt med jordgubbar.

Tiramisu & en Caffe Latte blev en perfekt kaffe inspirerad efterätt

Chokladsås med kaffesmak

Här är ett tips för alla er chokladsås älskare som vill lägga till lite kaffesmak och piffa upp det hela lite! Perfekt till att doppa frukt i eller till glass!

Recept:
2 msk smör
2 msk kakao
0,5 dl strösocker
2 msk kallt starkt kaffe

Tillagning
1. Smält smöret i en kastrull och tillsätt övriga ingredienser.
2. Låt koka upp och puttra ihop någon minut under omrörning till en sockrig konsistens.
3. Känns såsen för tunn - tillsätt mer socker! 


Iskaffe/Islatte

Detta är helt enkelt en iskall kaffe eller latte som oftast dricks smaksatt med t.ex. vanilj eller choklad. Oftast serveras den med is och är perfekt för varma sommardagar då man vill dricka kaffe, men vill ha något svalkande. Varmt kaffe när det är jättevarmt kan vara lite för mycket helt enkelt! 

Om man är galet sugen på islatte men inte orkar iväg till ett café finns det portionspåsar som blandas ut med kallt vatten + isbitar. Leta bland kaffeförpackningarna så finns det där någonstans :)


Chai Latte

Chai Latte är som ni kanske vet Chai thé med skummad mjölk (därmed varför den heter latte). Chai thé är ett kryddigt indiskt thé med smak av ingefära, kanel och kardemumma. När man dricker detta får man genast en smak av jul och vinter så detta är en perfekt dryck för vår kyliga vintertid. Perfekt för den som gillar thé med mycket mjölk!

Tips: både Le Croissants och S[kaffe]riets samt Kahls Chai Latte  är jättegoda! (kahls = sprinkaffe)


Caffe Latte

En Caffe Latte är nog den mest klassiska latten. Denna är vanligast och finns på alla fik som har latte. Oftast när man bara säger "en latte" menar man just en Caffe Latte. En Caffe Latte är en italiensk koffeindryck och består av 1/4e del espresso och 3/4edelar skummad/varm mjölk. Alltså har den inte en jättestark kaffesmak utan är väldigt mjölkig. Även denna är bra för dem som precis börjat dricka latte eller vill lära sig dricka det. Denna serveras oftast i ett större genomskinligt glas.

Även här har man gjort mönster på toppen!




Latte Macchiato

Latte Macchiato är perfekt för den som precis börjat dricka kaffe, eller vill lära sig dricka det. Då den mest innehåller ångad mjölk och bara toppas av med espresso är den inte så kaffestark. På italienska betyder Latte Macchiato "fläckad mjölk" vilket stämmer bra in på denna då espresson bildar ett mönster överst på mjölken. Är baristan som gör latten duktig använder den espressofläckarna för att bilda mönster. Vilket gör det ännu roligare att avnjuta denna dryck.
Macchiaton är favoriten hos den ena av oss!


Latte macchiato i glaset med skeden, en caffe latte i glaset mitt emot :) (från spresso i kalmar)



Latte Macchiato vänster, Caffe Latte till höger :) (från spresso i kalmar)



Caffé Macchiato

En Caffé Macchiato är Latte Macchiatons motsats. Istället för att bara toppas av med Espresso som Latte Macchiaton görs består denna latten av mest Espresso och som sedan bara toppas av med lite ångad mjölk. Alltså får den en väldigt stark kaffesmak. Perfekt för den som gillar starkt kaffe men ändå vill ha lite mjölkskum överst. Denna dryck serveras oftast i en "mindre" kopp istället för glas eftersom det är en espresso. 

En Caffe Macchiato där man använt toppningsmjölken till att bilda mönster, i detta fall ett hjärta.

Cafe Mocha

Detta är ungefär som en latte med chokladsmak. Den består oftast av 1/3edel espresso och 2/3edelar skummad mjölk samt då choklad. Ofta toppas den också med vispgrädde på toppen. Denna är perfekt för dem som precis börjat dricka kaffe då chokladsmaken smälter ihop med kaffesmaken. Den är väldigt lättdrucken helt enkelt. Perfekt för kyliga vinterdagar då man är sugen på både kaffe och choklad!


Cappuchino

Detta är en dryck som är gjort på lika delar espresso, ångad mjölk och mjölkskum. Denna dryck är inte riktigt lika stark som espresson då mjölken ger den en mjölkigare och mildare kaffesmak. Cappucinon är väldigt populär som morgondryck i Italien då den inte är lika stark som espresson för magen. Även denna kaffen serveras i en mindre kopp. Ordet Cappuccino kommer av italienskans cappuccio som betyder kapuschong/huva. Anledningen till att cappucionen är uppkallad efter det är pga den bruna färgen på kapucinermunkarnas huva. Denna dryck kan drickas av de flesta som gillar kaffe med rätt stark kaffesmak.




Espresso

Espresso är en väldigt stark och fyllig kaffedryck från Italien. Espresson i Italien är den dryck som serveras mest på alla caféer och har benämneningen Caffé där. Espressokaffet ska helst vara gjord på antingen arabica bönan eller en blandning av arabica och robustaböner för att få den perfekta kaffesmaken och crema (bra att veta för er som har espressomaskin hemma). Crema är den viktigaste beståndsdelen för en lyckad espresso. Creman som består av cellulosa och fetter och ska läggas som ett kompakt, gyllenbrunt skum på toppen av espresson. Att servera en espresso utan crema är ovärdigt för alla respektabla Caféer. Espresson är som sagt väldigt stark i smak och avnjuts i en mindre "espresso kopp". Detta kaffet rekommenderas för dem som gillar stark kaffesmak.

Tips för att veta om espresson är "misslyckad":
1. Den är bitter i smaken
2. Den har tunn konsistens
3. Avsaknad av crema eller tunn och storbubblig dito

Ni har även säkert sett/hört uttrycket, enkel eller dubbel espresso. Vilket bara betyder att mängden dubbleras alltså ingen skillnad på smak lr liknande.



Caffé Americano

Detta är en espresso som helt enkelt späds ut med hett vatten. Denna dryck görs alltså individuellt beroende på hur stark man vill ha sin espresso. Detta är till för dem som tycker espresson i säg är för stark men som ändå inte vill ha i mjölk.


Kaffe konsumtion

Norden har världens absolut mesta kaffekunsumtion

-Finland kunsumerar i snitt 3,5 koppar kaffe per person och dag.
Vi är nästan lika flitiga i sverige med 3,2 koppar om dagen.


Dyrt kaffe?

Jamaica Blue Mountain brukar kallas världens dyraste kaffe med ett kilopris på  1 500 kr / kg till skillnad från vanliga kaffesorter som kostar runt 50-100kr/kg.

Ännu dyrare lär Indonesisk luak vara , det är kaffebönor som plockats fråb spillningen efter luaker, ett kattdjur,  som äter kaffebären. Fruktköttet tilgodoges i kroppen medans de intakta bönorna  passerar matspjälkningssystemet under viss jäsning som är forklaringen till den utsökta(?) smaken..


K a f f e ??

Hur fick egentligen kaffet namnet ”kaffe” ?? underlig fråga kanske, möjligen ett underligare svar…..

Till en början under 1600 talet var välkomnandet till kaffet , i Europa, aningen svalt och vi ansåg att satan gett muslimerna kaffe att dricka istället för vinet (kristna ansåg att muslimer som satans anhang) dock hade en del präster blivit förtjusta i drycken och vädjade till påven att uttala sig om saken. Efter att påven smakat på drycken så utbrast han "Denna Satansdrycken är ju så delikat att det vore sorgligt att låta de otrogna ha ensamrätt på den. Låt oss lura Satan genom att döpa den."  Och så fick det bli, påven döpte drycken till kaffe och det gick nu bra för de kristna att dricka kaffe!


Några kaffesorter

Colombia kaffet som kommer till Sverige har en fyllig, kraftig och lätt syrlig smak. det är ett Arabica-kaffe och växer på andernas bergssluttningar.  Dessa bönor är gröna och behandlas med den våta metoden och kallas tsm medövrigt tvättat kaffe fr. syd och mellanamerika för Milds.

Java är även det ett arabica-kaffe och odlas i indonesien.det har en rund och fyllig smak. Java är idag mer en benämning på en smak än en kaffesort.

Kenya växer på över 2000 meters höjd över havet och de fina kaffet är fylligt med en karakteristisk syrlighet med en aning söt smak av svarta vinbär.  Från t.ex. kenya , Etiopien och Tanzania kommer mycket fint tvättat arabica kaffe. i de andra afrikanska länder odlas mest Robusta som har en råare och fränare smak. 

Mocca är idag ,liksom java, mer en benämning på en smak än en kaffesort. Det äkta moccakaffet tillhör arabicatypen och kommer från Jemen. Kaffet är uppkallat efetr staden mocca och har en kryddig och syrlig smak.
Allt kaffe härstammar härifrån och man kan säga att Mocca kaffet smakar som det första kaffet gjorde.


Kaffets historia

 

Kaffeträdet härstammar från Etiopiens bergiga sydvästra delar och spreds därifrån vidare till en arabiska halvön. Detta skedde uppskattningsvis 500 år e.kr. och från början ansågs kaffe vara en sällsynt och religiös vara, man ansåg även att de hade medicinska egenskaper.
Till en början kokade man trädets bär och blad och det var inte fören under 1200-talet som man började rosta kaffebönan.
Kaffet spreds genom handelsvägarna både norr och österut och kom till Europa i mitten av 1600 talet.
År 1660 fans det över 2000 ”kaffehus” i London. Ett ställe där man njöt av drycken, spelade musik och spel . Det blev den naturliga träffpunkten där man kunde umgås och prata med varandra.

1685 är första gången vet man med säkerhet att det att kaffet kom till Sverige!
Två år senare fanns kaffe på apotekens prislistor.
Den som verkligen satt igång kaffe drickandet i Sverige var faktiskt kung Karl XII då han upptäckt drycken på en resa till Turkiet och fått tag på en turkisk kaffekokningsapparat.  Han importerade efter det flera kilo kaffe från turkarna.
Mitten av 1800-talet blev kaffedrickandet mer och mer och brännvinshandlarna blev oroliga eftersom brännvin var en mycket vanlig dryck under den tiden i Sverige, och deras försäljning minskade i takt med kaffekonsumtionen ökade.
1756 genomdrev bönderna ett totalförbud på kaffe som en slags hämndaktion för att de inte fått igenom fri husbehovsbränning av brännvin. Eftersom kaffet hunnit bli en så pass populär dryck så blev det svårt att upprätthålla kaffeförbudet och det förklarades vilande 1769 och återinfördes och förbjöds flera gånger fram till 1822 dels för att för mycket valuta gick åt till kaffe importen.
idag är det, uppenbarligen, helt utan förbud!

 


Odling av Kaffe

Det har forskats ganska mycket i om det verkligen är ohälsosamt att dricka kaffe och det har visats att en måttlig kaffekonsumtion inte har någon skadlig verkan på hälsan. Man ska i överigt såklart ha en sund livsstil.

Det mesta jobbet med att odla kaffe görs, som man alltid gjort, för hand även om man idag har en del maskiner till hjälp.
Kaffe odlas bäst i ett varmt och jämnt klimat då kaffeträdet är känsligt för kyla.
trädet trivs bäst på mark som ligger 500-1200 över havet och för att den ska må riktigt bra ska det helst regna ungefär 1000 – 1500 mm/år. Den idealiska medeltemperaturen ligger på mellan 16-21 grader och jorden ska vara av det röda förvittringsjorden. den skall vara lerrik och välfuktad, men väl dränerad så rötterna inte ruttnar.
Det allra finaste kaffet kommer fån odlingar som ligger över 700 meter över havet. Ex. Colombia kaffet växer på 1500-1700 m.ö.h och Keyanska 2000 m.ö.h.

Torra metoden.
Man rensar först kaffebären från grenar och stenar och liknande. Sedan lägger man dem i solen för att torka, man vänder dem flera gånger om dagen och på natten samlar man ihop dem igen så att de inte ska skadas av nattfukten.
Efetr ca 3 veckor hör man bönorna skramla inne i skalen och med ett tröskverk skiljer man bönorna och skalet åt. En annan maskin sorterar bort ev. outvecklade och knäckta bönor. 
Kaffe som är producerat med den här metoden kallas Natural.

Våta metoden.
Avsevärt mycket krångligare och dyrare metod.
Kaffebären förs med hjälp av vatten genom kanaler, reningsbassänger och uppsamlingsbassänger till en maskin som tar bort frukt köttet.
Därefter separeras de skadade bönorna från de friska och de friska förs vidare till en jäsningsbassäng.
Där jäser de i 12 till 36 timmar, det ger bönorna en viss syrlighet.
Efter det sköljs bönorna i vatten och torkas sedan i en vecka. 
Bönorna tröskas en sista gång i ett tröskverk för att ta bort pergamino- och silverhinnan.
Råkaffebönor som behandlats med denna metod får betäckningen tvättat kaffe.


RSS 2.0