Tiramisu
Detta är en väldigt känd kaffedessert och är väldigt populär i just italien. Sitt namn har kakan fått från espresson och kakaon som är två av ingredienserna. Tiramisu betyder nämligen "pigga upp mig" och det är just den effekten koffeinet från espresson och kakaon har ju. Visste ni att kakao innehåller koffein? Visserligen i väldigt liten mängd men det finns där!
Tiramisu recept är väldigt lätt att hitta t.ex. på internet och finns i många olika varianter så hitta ett recept du tycker funkar bäst för dig!
Här finns ett iaf så ni vet vad det innehåller:
Ingredienser:
2 st ägg
6 3 msk socker
500 250 g mascarpone
1 0.5 st citron
2 1 dl espressokaffe
4 2 cl marsalavin eller cognac
2 1 cl amarettolikör
30 15 st savoiardikex
2 1 msk kakao
ev jordgubbar

Tiramisu recept är väldigt lätt att hitta t.ex. på internet och finns i många olika varianter så hitta ett recept du tycker funkar bäst för dig!
Här finns ett iaf så ni vet vad det innehåller:
Ingredienser:
2 st ägg
6 3 msk socker
500 250 g mascarpone
1 0.5 st citron
2 1 dl espressokaffe
4 2 cl marsalavin eller cognac
2 1 cl amarettolikör
30 15 st savoiardikex
2 1 msk kakao
ev jordgubbar
Gör så här:
1. Skira äggen. Spara äggvitan i en bunke i kylen och vispa äggulan med hälften av sockret poröst. Vänd i mascarponen.
2. Tvätta och torka citronen. Riv av skalet och tillsätt i äggblandningen. Ställ sedan bunken åt sidan.
3. Vispa äggvitorna hårt, tillsätt resten av sockret och vispa till en slät marängsmet. Vänd försiktigt ner marängen i mascarponesmeten.
4. Blanda det kalla kaffet med vinet och doppa kexen till hälften i detta. Lägg ut kexen i botten på en porslinsform, droppa på amaretto och lägg på hälften av krämen.
5. Upprepa en gång till, plasta och låt tiramisun stå i kylen i 6-8 timmar. Sikta över kakao vid servering. Garnera eventuellt med jordgubbar.

Kommentarer
Trackback