Kaffets historia
Kaffeträdet härstammar från Etiopiens bergiga sydvästra delar och spreds därifrån vidare till en arabiska halvön. Detta skedde uppskattningsvis 500 år e.kr. och från början ansågs kaffe vara en sällsynt och religiös vara, man ansåg även att de hade medicinska egenskaper.
Till en början kokade man trädets bär och blad och det var inte fören under 1200-talet som man började rosta kaffebönan.
Kaffet spreds genom handelsvägarna både norr och österut och kom till Europa i mitten av 1600 talet.
År 1660 fans det över 2000 ”kaffehus” i London. Ett ställe där man njöt av drycken, spelade musik och spel . Det blev den naturliga träffpunkten där man kunde umgås och prata med varandra.
1685 är första gången vet man med säkerhet att det att kaffet kom till Sverige!
Två år senare fanns kaffe på apotekens prislistor.
Den som verkligen satt igång kaffe drickandet i Sverige var faktiskt kung Karl XII då han upptäckt drycken på en resa till Turkiet och fått tag på en turkisk kaffekokningsapparat. Han importerade efter det flera kilo kaffe från turkarna.
Mitten av 1800-talet blev kaffedrickandet mer och mer och brännvinshandlarna blev oroliga eftersom brännvin var en mycket vanlig dryck under den tiden i Sverige, och deras försäljning minskade i takt med kaffekonsumtionen ökade.
1756 genomdrev bönderna ett totalförbud på kaffe som en slags hämndaktion för att de inte fått igenom fri husbehovsbränning av brännvin. Eftersom kaffet hunnit bli en så pass populär dryck så blev det svårt att upprätthålla kaffeförbudet och det förklarades vilande 1769 och återinfördes och förbjöds flera gånger fram till 1822 dels för att för mycket valuta gick åt till kaffe importen.
idag är det, uppenbarligen, helt utan förbud!