Kaffedrinkar med alkohol
Används speciellt mycket i kaffedrinkarna här under:
Amaretto: smakar mandel och är gjort på mandeln i aprikos och kryddor.
Baileys: smakar Whiskey, mjölkchoklad och gräddkola, är gjort på Whiskey, kakao, vanilj och grädde
Kahlúa: Smakar kaffe och är även gjort på kaffe
Vodka: smaklös sprit gjort mycket på potatis, sädeslag och liknande
Här under kommer vi hela tiden att fylla på med fler kaffedrinkar som innehåller alkohol, så håll utkik!
Irish Coffee
Här har ni ett recept:
3 cl irländsk whiskey
Farinsocker
kaffe
Lättvispad grädde.
Häll kaffe + farinsocker i ett kaffeglas. Toppa med lättvispad grädde och strö över ex kaffepulver eller ev chokladpulver som toppningsdekoration. Även hela kaffebönor kan användas.
Tillägg: Om man byter ut den irländska whiskeyn mot en skotsk får man en Gaelic Coffee, och tar man en engelsk bourbonwhiskey blir det en Bourbon Coffee.
En härlig irish coffee gjord på Gran canarias hard rock café

Black & White russian!
Black Russian:
2 cl vodka
1 cl Kahlúa
Bygg, vill säga häll ingredienserna direkt i ett isfyllt whiskeyglas. Dekorera gärna med ett körsbär eller rött cocktailbär!

White Russian: Denna drink är lite fetare än Black Russian pga grädden.
2 cl vodka
1 cl Kahlúa
Lättvispad grädde. (obs: Om man vill ha en "smalare" smak kan man byta ut grädden till mjölk)
Bygg även denna drink direkt i ett isfyllt whiskeyglas men toppa sedan drinken med lättvispad grädde eller mjölk.

Toasted almond
Denna drink är en passande dessert/after dinner drink. Boken jag hittade denna drink förklarar den som "som att dricka en marsipanpralin med chokladöverdrag". Lockande eller hur?
Toasted almond alltså:
1,5 kahlúa
1,5 Amaretto
3 cl mjölk
Till denna drink krävs en blender då man kör alla ingredienserna med lika stor mängd krossad is som ingredienser. Häll sedan upp blandningen i ett margarita/cocktailglas och toppa sedan med kakaopulver. Man kan även lägga till ett tjockare sugrör.
Concorde
1 cl Kahlúa
1 cl Baileys
1 cl Bacardi
Detta är en skiktad drink. Alltså "bygger" du den i skikt i ett likörglas. Det är viktigt att du tar ingredienserna i ordningen här ovanför, annars kommer drinken grumla ihop sig. För att få den skiktad kan du antingen hälla försiktigt mot glasets kant, eller försiktigt hälla ingrediensen över en barsked. Häll väldigt långsamt så har drinken större chans att inte bli misslyckad! Skiktning kräver övning så försök bara igen om inte första blir helt perfekt. Övning ger färdighet!
tyvärr hittade jag ingen bra bild men färgen blir alltså: Mörk brun, gräddfärg och sist ljus/genomskinlig.
B-52 shooter
B-52 an Recept:
1 cl Kahlúa
1 cl Baileys
I cl Grand Marnier (en söt cognac)
Detta är då en skiktad shot, alltså krävs det att man följer ovannämnd ordning och häller varje ingrediens försiktigt i ett shotglas. När man ska skikta shots så är det enklast att använda baksidan på en sked, och sen hälla drycken försiktigt över den, då skiktas det enkelt och blir inte grumligt.
Om man byter ut Grand Marnieren mot vodka blir det en B-53, byt mot Amaretto och det blir en B-54, byt mot Absint blir det en B-55
Denna shot kan man även flambera. Alltså att man tänder eld på den översta spriten. OBS: var försiktig så du inte bränner dig på glaset eller tänder eld på ex håret!

Blow-Job shooter.
Denna shoten dricks på ett väldigt speciellt sätt. Den ska svepas, men du får inte använda händerna! Du ska istället sätta läpparna runt glasets kant och sedan med hjälp av dem lyfta glaset och tömma innehållet. Jag är säker på att ni sett detta i tex typiska highschool filmer som american pie. (typisk halvnaken tjej har shotglas på sig och snygga pojkar sveper sedan dem på ovannämnda sätt)
Blow-Job Shooter recept:
1 cl Kahlúa
I cl Créme de banane eller vodka (har sett recept med antingen eller, vodka har man oftare hemma)
1 cl Baileys
vispgrädde
Även denna shot skiktas i ett shotglas. Använd baksidan på en sked och häll försiktigt varje ingrediens försiktigt ner i glaset. Var noga med att ta dem i ovannämnda ordning annars blir shoten grumlig!
Hittade ingen bra bild, men det ser liknande ut som B-52an men andra skiktningsfärger.
(mörk, ljusare röd/mörk, gul, gräddkolefärgad och sist vit)
Chocolate Chip Shooter
Chocolate Chip shooter Recept:
1 cl Kahlúa
1 cl Baileys
1 cl Brun Kakaolikör
Även denna shot ska skiktas ner i ett shotglas. Använd baksidan av en barsked och häll sedan varje ingrediens sakta över skeden ner i shotglaset. Var noga med att ta alla ingredienser i ovannämnd ordning annars skiktar den inte sig!
Tyvärr ingen vettig bild här heller men skiktningen blir: ("orange", mörkbrun och sedan gräddfärgad)
Mudslide
Mudslide recept:
1 cl Kahlúa
1 cl Baileys
1 cl Vodka
3 cl H&H (half & half, hälften grädde (1,5 cl), hälften mjölk (1,5 cl) )
Till denna drink behövs en shaker. Häll alla ingredienserna i shakern tillsammans med is, skaka sedan tills shakern känns kall och ser "immig ut", (en tumregel är att skaka kort tid väldigt intensivt) Sila sedan ner blandningen i ett isfyllt whiskeyglas.
OBS: Håll i shakerns lock medans du skakar så du inte får kaffedrink överallt!

Café Nilsson
"Café Nilsson, kalmars nya gräddhylla", detta är sloganen för den äldre "nykomlingen" från 08. Då detta café öppnade på baronen kändes det som att designercaféerna äntligen hittat hit till kalmar och kändes väldigt ungdomligt. Som plus för att de öppnade på just ett köpcenter blev det en bred publik som sökte sig dit. När vi pratade med en ansvarig från nilssons pratade vi väldigt mycket om just deras slogan, designen och hur mycket det påverkade deras sortiment och vi kände verkligen hur uppbyggnaden på deras affärsidé stämde in med hur cafét är. De ville öppna något som passade alla, alltså en gräddhylla med brett stortiment, innehållande lite av varje och att designen på cafét sattes högt på listan för konkurrensmedel.
Utbud:
Deras utbud är som sagt brett med allt från vanligt kaffebröd, kakor, bakelser, till olika kaffe/thé sorter, våfflor med grädde (som är ngt av deras "specialitet") samt att de även har mat.
Kunder:
Som sagt väldigt brett pga deras läge och breda sortiment. Däremot är det mer yngre/medelålders än vad det kanske är äldre. Men detta är bara generellt.
Miljötänk:
Självklart passade vi på att dra upp denna heta frågan även här och fick reda på att de använder sig av krav och rättvisemärkta kaffe/thé produkter samt ekologiska ex juicer. Sen använder de sig mycket av närproducerat, vilket vi tyckte var väldigt positivt för det gynnar så många och minskar ner på onödigt fraktning runt om hela sverige.
Övrigt:
Deras marknadsföring kan man både läsa om i tidningar, ex lunchguiden, kalmarposten etc, samt höra om dem på radio.
De är även med i kalmarkrogar, som består av 6 olika företag som "hjälps åt" att marknadsföra.
De är/har varit nominerade till Årets bästa, "årets nykomling" samt årets café.
Något som är bra för oss studenter är även att de har studenrabatt på vardagar
Adress & telefon:
Skeppsbrogatan 12
392 31 KALMAR
0480-54699
Hemsida: www.cafenilsson.se, håll utkik för speciella erbjudanden och liknande
Fikasugen?
Kullzenska


Om cafét:
Kullzenska är ett av kalmars mest omtyckta café och är en stor favorit av även oss. Cafét går i 1800-tals stuk och har precis som hamncafét, en väldigt speciell miljö pch en historia. All inredning går i gammaldags stil och det känns som man åker tillbaka något århundrande i tiden då man kliver in här. Deras planlösning består av många olika rum som gör att deras ca 100 platser sprids ut och man får en liten "egen vrå" där man kan prata relativt ostört. När vi mötte en av kullzenskas ansvariga drogs mycket om deras gamla stil fram och att deras tanke med inredningen är att det ska kännas lite som att "sitta hemma hos mormor" och att man verkligen ska känna sig hemma. Vilket gör att deras affärsidé blir hållbar då allt bygger på den.
Utbud:
Deras utbud är brett med allt från mackor, pajer, bakelser och vanligt kaffebröd och kakor. De har även ett lagom utbud av olika sorters kaffe, thé och kylda drycker. De är också väldigt noga med att så mycket som möjligt ska vara hembakat, finnas allergifria alternativ och att det ska finnas något för alla.
Miljötänk:
Vi drog självklart upp denna heta och aktuella fråga på mötet och får veta att de använder så mycket nyttiga och krav märkta produkter som det är möjligt. Det finns även bla möjligheter att välja ekologiskt kaffe.
Kunder:
Alla, både äldre och yngre söker sig hit. Äldre är mer tidigt på dagen och ungdomarna börjar fylla upp då skolorna slutar. Kullzenska passar de flesta med dess charm och utbud helt enkelt
Övrigt:
Eftersom de funnits i 21 år så använder de sig inte av någon speciell marknadsföring utan alla vet vart det ligger och de förlitar sig på nöjda kunder och mun till mun metoden.
De vann även tävlingen bästa café 07
Adress & telefon:
Kaggensgatan 26
392 32 KALMAR
0480-28882
Fikasugen?


Hamncafét
Om cafét:
Detta är ett café med en väldigt stark nisch. När man stiger in får man verkligen en sjöbodskänsla och det märks tydligt att detta är just ett hamncafé. Deras inredning och sortiment är verkligen präglat av deras nischning och det bygger upp en hållbar affärsidé. Eftersom detta är ett café som funnits ända sedan 1950-talet är kundkretsen väldigt stark och detta cafét är välbesökt av mest äldre, men även yngre och yngre för varje år, berättade den ena ägaren när vi hade möte med denna. Hon pratade om cafét med en värme i rösten och gav oss en väldigt positiv bild av hamncafét och dess personal.
Utbud:
Deras måtto är att allting i fikabrödsväg ska vara hembakat utan tillsatser, passa alla och att det ska finnas gluten och laktosfria alternativ samt att de ska ha väldigt matiga mackor. Mackorna har man möjlighet att komponera ihop utefter önskemål och möjlighet. Deras kaffe utbud består av endas kok kaffe, vilket är något som utmärker just hamncafét på ett lite speciellt sätt. De har alltså inget latte, cappucino etc utbud utan det är kokkaffet eller thé som gäller här.
Man måste förstå tjusningen i den lite gammelmodiga och orörda miljön som hamncafét inger för att uppskatta att besöka det. Om man är ute efter ett designer café med massor av kaffe sorter och kemiska produkter är man helt fel ute. Här är det personligt, speciellt och väldigt annorlunda. Och det är väl mycket pga det som många äldre väljer detta caféet
Ett extra plus för hamncafét är ju att det ligger just vid hamnen. På sommaren är det jätte mysigt med en svalkande fika nära vårt kära kalmar sund och många turister som håller till vid hamnen gör hamncafét till ett väldigt populärt café sommartid.
Miljötänk:
Självklart kom denna frågan på tals då detta är något som börjar bli allt viktigare och viktigare. Vi fick reda på att deras miljö arbete inte är så jätte stort men de försöker sortera avfall och liknande så mycket de bara kan.
Övrigt:
Deras marknasföring dyker ibland upp i olika tidningar, ex kalmarposten, östran och barometerns särskilt sommartid så håll utkik och ta tillfället i akt och bjud med dina mor/far föräldrar eller farmor/farfar på en mysig fika i en personlig miljö.
De har även varit nominerade till bästa café.
Deras adress & telefon nr är:
Skeppsbron 2
392 31 KALMAR
0480-10667
Fikasugen?